Zlati kamen

Soustvarjamo prihodnost na lokalni ravni


13. februar 2018


LJUBLJANA, Slovenija

Festivalna dvorana

Vse o Zlatem kamnu in zmagovalnih občinah
v posebni izdaji revije Zlati kamen


Osrednji dogodek občin Slovenije

Vsakoletno tradicionalno srečanje občin Slovenije, konferenca Zlati kamen, je prerasla v enega največjih in najpomembnejših dogodkov na tem področju v Sloveniji. Vsako leto se dogodka udeleži približno 150 udeležencev iz slovenskih občinskih predstavnikov in predstavnikov ostalih zainteresiranih javnosti iz privatnega in javnega sektorja.
Priznanje v okviru izbora Zlati kamen podeljujejo najvišji predstavniki vlade, strokovnega sveta Zlatega kamna in zmagovalnih občin.

Dogodek je namenjen vsem, ki vodijo in upravljajo občine in delujejo v javni upravi, javnih podjetjih, zasebnih podjetjih, ki sodelujejo in spremljajo razvoj občin.

Je edini tako velik dogodek, ki je hkrati tudi vrhunec večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku Slovenskih občin v sklopu raziskovalnega projekta in izbora Zlati kamen. Na dogodku vsako leto razglasimo razvojno najbolj prodorne občine Slovenije, razpravljamo o aktualnih temah, ki se vežejo na izbor, predstavljamo dobre prakse in organiziramo bazar lokalnih dobrot iz vseh regij Slovenije.


Kako poteka konferenca?


Vsakoletno srečanje, ki je preraslo v pravo druženje, poteka v več delih:

 1. konferenčni del z dobrimi praksami, predavanji in razpravami
 2. bazar lokalnih dobrot, ki poteka ves čas konferenco vzporedno
 3. slavnostna razglasitev razvojno najbolj prodornih občin


Bazar lokalnih dobrot

V sklopu tradicionalnega srečanja županov in občin Slovenije, konference Zlati kamen, organiziramo bazar lokalnih dobrot. Tudi na ta način želimo izpostaviti lokalno izvirnost in unikatnost posameznih regij, mest, občin in naselij. Regije, občine, turistični centri in drugi akterji se predstavljajo z lokalnimi ponosi, pa naj gre za domača peciva, tradicionalne jedi, vino, pivo, domači prehranski dodatki idr.

Za več informacij o možnostih sodelovanja vam je na voljo Nina Centa, 01/30 94 444 ali nina.centa@planetgv.si


Vabljeni tudi k ogledu utrinkov s konference 2015 in 2016.

Dobrodošli na največjem dogodku za spodbudo razvoja lokalne samouprave.

Dobrodošli na največjem dogodku za spodbudo razvoja lokalne samouprave.


O projektu, nagradi in certifikatih Zlati kamen

Zlati kamen je raziskovalni projekt in izbor najbolj prodornih občin v določenem obdobju. Je tudi celovit sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave. Zlati kamen meri na tisto, čemur so lokalne skupnosti namenjene: zagotavljanju pogojev za dobro življenje.

Projekt je celostno predstavljen na njegovi spletni strani www.zlatikamen.si.


Kaj je razlika med nagrado, priznanji, zlatim in področnim certifikatom?

1. Dvanajst finalistk občin vsako leto prejme priznanje za razvojni prodor merjen skozi zadnja leta.

2. Samo ena občina je nacionalna zmagovalka in se ne more ponoviti prihodnje leto. Opomba: izbor poteka avtomatično med vsemi občinami, ni plačljiv in ni možno vplivati na uvrstitev.

3. VSE občine, ki so v zadnjem letu merjenja dosegle skupni indeks v zgornji tretjini ocen, so upravičene do zlatega certifikata (plačljivo).

4. VSE občine, ki izkazuje nadpovprečne vrednosti na določenih področjih, ki jih meri raziskava, so upravičene do področnih certifikatov (plačljivo).

5. Vsaka občina si lahko pridobi celostno analizo raziskave, ki jo tudi primerjalno umesti med ostale občine (plačljivo).


Dodatne informacije in naročila:

izobrazevanje@planetgv.si

01-309 44 44Dosedanje zmagovalne občine


Nacionalna zmagovalka
20172016 2015 2014 2013 2012
PodčetrtekLjubljana Šentrupert 1. Škofja Loka 1. Postojna 1. Idrija
Regionalne zmagovalke
2. Ajdovščina 2. Tolmin 2. Šentrupert
CerknoNova Gorica Šempeter-Vrtojba 3. Odranci 3. Lendava 3. Šempeter-Vrtojba
KamnikVelenje Slovenske Konjice
LendavaPtuj Ljutomer
(Podčetrtek)(Ljubljana) (Šentrupert)


Kaj torej sistem Zlati kamen vključuje?

 1. ISSO – Informacijski sistem slovenskih občin, ki je primerljiv s svetovnimi ISSO sistemi vključuje bazo podatkov z vsemi ključnimi razvojnimi kazalniki za slovenske občine
 2. Medijski splet Zlati kamen namenjen prenosu dobrih praks in glavnih informacij, pomembnih za razvoj na lokalni ravni. Najdeta ga na spletni strani www.zlatikamen.si.
 3. Nagrada Zlati kamen, ki jo enkrat letno podelimo razvojno najbolj prodornim občinam na konferenci Zlati kamen.
 4. Zlati certifikat; certifikat lahko pridobijo občine, ki sodijo po skupni vrednosti sestavljenega indeksa v zgornjo tretjino med vsemi občinami v Sloveniji za merjeno leto. S tem se uradno potrjuje, da ponujajo prebivalcem kakovostno raven življenja, torej jih odlikuje solidna in uravnotežena stopnja doseženega razvoja.
 5. Področni certifikat; certifikat lahko pridobijo občine, ki na določenem področju sodijo po skupni vrednosti sestavljenega indeksa v zgornjo tretjino med vsemi občinami v Sloveniji za merjeno leto
 6. Svetovalni center; na podlagi sistematičnih letnih ISSO meritev se razvije orodje, s katerim občine lahko strateško načrtujejo in merijo svoj razvoj z vrsto analitičnih orodij.


S klikom na fotografijo si lahko prenesete predstavitev projekta v pdf


Revija Zlati kamen

Vsakoletno tradicionalno srečanje občin Slovenije, konferenca Zlati kamen, je prerasla v enega največjih in najpomembnejših dogodkov na tem področju v Sloveniji. Vsako leto se dogodka udeleži približno 200 udeležencev iz slovenskih občinskih predstavnikov in predstavnikov ostalih zainteresiranih javnosti iz privatnega in javnega sektorja.

Dogodek je namenjen vsem, ki vodijo in upravljajo občine in delujejo v javni upravi, javnih podjetjih, zasebnih podjetjih, ki sodelujejo in spremljajo razvoj občin.

Je edini tako velik dogodek, ki je hkrati tudi vrhunec večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku Slovenskih občin v sklopu raziskovalnega projekta in izbora Zlati kamen. Na dogodku vsako leto razglasimo razvojno najbolj prodorne občine Slovenije, razpravljamo o aktualnih temah, ki se vežejo na izbor, predstavljamo dobre prakse in organiziramo bazar lokalnih dobrot iz vseh regij Slovenije.2016

2015

2014

2013

2012


Predavatelji

Sodelujoči in njihove vsebine bodo znani v kratkem.

Program

Soustvarjamo prihodnost na lokalni ravni - programske vsebine 2018:

 • Okolje in energija
 • Digitalizacija in tehnologija
 • Regionalno in medobčinsko povezovanje
 • Podjetništvo in investicije
 • Prostor in infrastruktura

Kotizacija in prijava

Kotizacija za prijavo na dogodek bo znana v kratkem.