19. november 2015

16:00 - 19:30


Brezovica pri Ljubljani, Slovenija

POSLOVNA HIŠA UNIJA d.o.o., Tržaška cesta 515

Kaj je portal airbnb.com in kako ga uporabljamo?


Oddajanje preko portala airbnb.com in podobnih portalov je postalo izjemno priljubljeno, zato si hotelska industrija in preostala tradicionalna konkurenca zelo prizadeva, da bi ga omejili ali celo prepovedali. Posledica za vse uporabnike airbnb storitev so povečane kontrole oblasti nad pravilnim delovanjem in doslednejše izdajanje kazni za nezakonito oddajanje prostorov, ki v Sloveniji lahko znašajo 8.000 evrov in več.

Seminar AirBNB, ki ga prirejamo edini v Sloveniji, je namenjen vsem sedanjim in potencialnim najemodajalcem nepremičnin preko airbnb-ja in drugih podobnih portalov. Na seminarju bomo predstavili:

  • priložnost za vse, ki se želite oddajati preko portala AirBNB, a ne veste kako...
  • vse možne načine in postopke legalizacije
  • vse obveznosti ob oddaji, ki jih morate opraviti
  • programsko opremo, ki je na voljo, da vam olajša delo in čas.

Deležni boste tudi razprave s predstavniki oblasti, obenem pa se boste srečali z uspešnimi posamezniki oddajanja preko AirBNB, ki bodo z vami delili uporabniške izkušnje.

Vabljeni!


Več o Airbnb

Airbnb je odličen tržni kanal za sobodajalce in druge ponudnike manjših individualnih nastanitev (tudi stanovanj). Portal Airbnb.com prek katerega lahko oddajate ali poiščete prenočišče, je vse bolj priljubljen tudi pri nas. Samo v Ljubljani lahko najdemo okoli 600 oglasov stanovanj in sob, ki jih lastniki ponujajo v kratkotrajni najem. Če iskanje razširimo na Slovenijo, je takih ponudb več kot tisoč.

Če je bilo včasih sobodajalce in ponudnike manjših turističnih nastanitev težko najti in pri njih vnaprej napravit rezervacijo ter so bili zaradi tega hoteli v prednosti, tega sedaj ni več.
Pri ponudnikih individualnih nastanitev gosti pristneje doživijo utrip lokalnega življenja. Že to je lahko pravo doživetje, poleg tega so cene ugodne.

Zato je preko portala AirBnB in podobnih svetovnih portalov vedno več rezervacij nastanitev.
Temu pritrjuje tudi spreminjanje in prilagajanje rezervacijskega sistema Booking.com za trženje sobodajalcev in drugih ponudnikov manjših nastanitev. Pred nekaj leti je bil prilagojen le hotelom in je bilo potrebno imeti vsaj tri sobe ali apartmaje na istem naslovu.

Če želite poslovati preko portala morate upoštevati zakonodajni vidik tega poslovanja. Če se odločite za tako oddajanje vašega stanovanja pa morate biti previdni: dejavnosti ne smete opravljati več kot pet mesecev na leto. Na Davčni upravi RS pravijo, da bi morali slovenski ponudniki, ki svojo nepremičnino oddajajo preko Airbnb.com, v skladu z domačo zakonodajo plačati davek.


Program

19. november 2015

16:00 – 16:10

Uvodni nagovor in predstavitev situacije sobodajalstva v Sloveniji
Andrej Šprajc

16:10– 16:40

Predstavitev spletnih rezervacijskih portalov in priložnosti poslovanja s portalom AirBNB

Andrej Šprajc

Turizem je ena najbolj perspektivnih panog v svetu, ki se bo razvijala in rastla tudi v prihodnosti in s seboj prinašala spremembe pri navadah in željah turistov. Nekateri strokovnjaki povzemajo spremembe s tremi besedami: večkrat, bližje in krajše. Sodobni trendi kažejo na izjemno povečano uporabo rezervacijski in družbenih portalov, ki so naredili velik pozitiven premik v lažji izbiri kraja prenočitve in ustrezne namestitve. Med njimi je izjemno prepoznaven portal Airbnb, ki je pri svoji uporabnosti in inovativnosti sodobnega turista še korak naprej, saj klasični ponudbi dodaja osebni stik gostitelja t.i. host-a, saj je v osnovi namenjen oddajanju lastnih domov, lastnih nepremičnin. Sodobni trendi kažejo na to, da so osebni stik, pristnost in izvirnost tisto kar išče sodobni turist, zato se mreža ponudbe na portalu airbnb vsakodnevno širi, povpraševanje konstantno narašča.

Kako se lahko pridružimo in tudi sami postanemo "host" (ali kot fizična oseba ali kot sobodajalec) in kaj je potrebno upoštevati, da bomo vidni, atraktivni in prepoznavni gostitelji, boste izvedeli na seminarju Airbnb.


16:40 - 16:50

Atraktiven oglas zahteva učinkovite fotografije. Kakšne naj bodo fotografije, kako jih lahko izdelamo sami in na kaj vse moramo pomisliti...

Milan Simčič, fotograf


Fotograf Milan Simčič vam bo predstavil nekaj trikov in napotkov, kako si lahko učinkovitimi fotografijami vaše namestitve dvignete atraktivnost in povečate zanimanje.

16: 50 – 17:20

Kako legalno ponuditi stanovanje za turistično ponudbo na slovenskem trgu.
Koraki od registracije do kategorizacije.

Uroš Buda

V predavanju bodo v navezavi s prakso in po korakih predstavljene zahteve iz različnih predpisov, ki jih mora fizična ali pravna oseba izpolniti pred nastanitvijo turistov v stanovanju.

17:20 – 18:05

Orodja za poenostavitev obveznosti sobodajalskega poslovanja:

  • Turistična taksa - Andrej Šprajc
  • Prijava na policijo - Klara Korenč
  • Poročilo za občino - Klara Korenč
  • Poročilo ob obisku inšpektorja - Klara Korenč
18:05 – 18:20

Kratka pavza

18:20 – 18:55

Davčna obremenitev sobodajalcev

Petra Mlakar

Oddajanje nepremičnin je obdavčljiva dejavnost. Od davčnega statusa lastnika je odvisna višin in vrsta davčnih bremen: registracija kot sobodajalec, kot fizična oseba ali kot samostojni podjetnik. Vsak status ima svoje "pluse in minuse" z vidika obdavčitve. In o tem bomo govorili na srečanju.

18:55 – 19:20

Davčne blagajne za sobodajalce

Denis Roblek

Prihod davčnih blagajne povzroča veliko nejevolje! Pa so res tako "slabe"? Kaj bo davčna blagajna prinesla sobodajalcem? Kdo jo bo potreboval in kdo ne? Kako izbrati tisto pravo, ko pa jih je toliko?

19:20 – 19:30

Razprava


Seminar Airbnb 19. novembra je razprodan, pišite nam in obvestili vas bomo o naslednjem terminu.


Seminar Airbnb 19. novembra je razprodan, pišite nam in obvestili vas bomo o naslednjem terminu.

Predavatelji

 
Andrej Šprajc

strokovnjak za turizem

Mag. Andrej Šprajc je podjetnik, ki že vrsto let deluje v turizmu in je lastnik manjšega penziona na Dolenjskem. Je član Upravnega odbora Gostinsko turistične zbornice in podpredsednik Združenja hotelirjev Slovenije.

 
UROŠ BUDA

predstavnik Zavoda gostoljubnost slovenski domov

Uroš Buda univ. dipl.inž. se že vrsto let ukvarja s problematiko oddajanja stanovanj, sprva kot predsednik Sekcije sobodajalcev pri GZS, sedaj kot predstavnik Zavoda gostoljubnost slovenskih domov.

Uroš Buda univ. dipl.inž. se že vrsto let ukvarja s problematiko oddajanja stanovanj, sprva kot predsednik Sekcije sobodajalcev pri GZS, sedaj kot predstavnik Zavoda gostoljubnost slovenskih domov, ki aktivno deluje na področju trženja manjših turističnih ponudnikov nastanitev in na področju urejanja pogojev za njihovo poslovanje.
Je tudi podjetnik in solastnik družinskega podjetja, ki v Ljubljani nudi nastanitev v zasebnih apartmajih ter ocenjevalec kategorije nastanitvenih obratov z licenco.

 
PETRA MLAKAR

davčna svetovalka

Petra Mlakar, univ. dipl. ekon. je samostojna davčna svetovalka. Opravljala storitve davčnega svetovanja s področja vseh vrst davkov tako pravnim kot fizičnim osebam.

Petra Mlakar, univ. dipl. ekon. je samostojna davčna svetovalka. Opravljala storitve davčnega svetovanja s področja vseh vrst davkov tako pravnim kot fizičnim osebam. Predava na seminarjih, konferencah in srečanjih z davčno in finančno tematiko. Bila je tudi predsednica Društva davčnih svetovalcev Slovenije ter predsednica Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije.

 
Klara Korenč

urednica publikacije za sobodajalce

Klara Korenč je zaposlena v podjetju PRONET Kranj in je glavna in odgovorna urednica edine slovenske specializirane publikacije za sobodajalce (ProGOST).

Klara Korenč je zaposlena v podjetju PRONET Kranj in je glavna in odgovorna urednica edine slovenske specializirane publikacije za sobodajalce (ProGOST). Prav zato zelo dobro pozna sodobne in birokratske izzive s katerimi se sobodajalci soočajo pri vsakdanjem poslovanju. Kot vodja informacijske pisarne skrbi, da nobeno vprašanje ne ostane brez dogovora.

 
Denis Roblek

Vodja projekta ProGOST

Denis Roblek je produktni vodja projekta ProGOST v podjetju PRONET Kranj. Spremlja zakonske spremembe in le te ustrezno integrira v sistem in skrbi, da sobodajalci vedno poslujejo skladno s trenutno zakonodajo.

 
Milan Simčič

Fotograf

Milan Simčič je profesionalni fotograf in mentor. Že pred časom je ustanovil fotografski center Fotoučilnica za izobraževanje fotografov, vodi tudi Canon EOS akademijo. S fotografijo se ukvarja že več kot 30 let, njegov projekt Fotoučilnica pa je danes prepoznavna šola, skozi katero je svoje znanje izpopolnjevalo veliko fotografskih navdušencev.


DARILO ZA VSE, KI SE NAM BOSTE PRIDRUŽILI

Vsi udeleženci seminarja AirBNB prejmete vrednosti bon 100 € za oglaševanje turističnih kapacitet preko Facebook profila "Kam na potep".

Darilo podarja partner seminarja PRONET Kranj d.o.o.


DARILO ZA VSE, KI SE NAM BOSTE PRIDRUŽILI

Vsi udeleženci seminarja AirBNB prejmete vrednosti bon 100 € za oglaševanje turističnih kapacitet preko Facebook profila "Kam na potep".

Darilo podarja partner seminarja PRONET Kranj d.o.o.

Cena in prijava

Seminar Airbnb je razprodan!

V kolikor bo naknadno na voljo še kakšno prosto mesto vas bomo obvestili, zato nam pišite na: E-pošta Airbnb


Bi se nam želeli pridružiti ob naslednji priliki?

Pišite nam in obvestili nas bomo. E pošta

Partner, soorganizator dogodka

PODARJA DARILO ZA VSE, KI SE NAM BOSTE PRIDRUŽILI:

Vsi udeleženci seminarja AirBNB prejmete vrednosti bon 100 € za oglaševanje turističnih kapacitet preko Facebook profila "Kam na potep".

Lokacija

Podporniki dogodka

POSLOVNA HIŠA UNIJA d.o.o.
Tržaška cesta 515

1351 Brezovica pri Ljubljani


T: 080 33 44
E: izobrazevanje@planetgv.si