Nepremičninski razvojni forum 2017

in Seminar za sodne cenilce in izvedence gradbene stroke


7. september 2017

z dodatnim seminarjem za cenilce 6. septembra


BTC – Kristalna palača

in ABC Hub,
Ljubljana

Z najboljšimi poznavalci o trendih in poslovnih priložnostih na enem mestu!


Nepremičninski razvojni forum
je edinstven v Sloveniji v svoji usmerjenosti v iskanje in predstavitev dobrih praks in razvojnih rešitev na področju nepremičnin, investicijskega okolja in projektov z različnih vidikov. Ustvarjamo ga v sodelovanji s strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo z izzivi investiranja, iskanja investitorjev, finančnih vprašanj in skladov, urejanje prostora in razvoja nepremičninskih projektov.

Foruma se je udeležilo več kot 150 udeležencev iz zasebnega in javnega sektorja: predstavnikov (slabih) bank, finančnih institucij, nepremičninskih podjetij, ministrstev, nepremičninskih in stanovanjskih skladov, cenilci in ocenjevalci vrednosti podjetij in investicij, razvojniki in področni strokovnjaki.

Najlepša hvala za vaše zaupanje, vidimo se zopet prihodnje leto.

PRENOS PREDSTAVITEV PREDAVATELJEV FORUMA 2017

PRENOS GRADIV SEMINARJA ZA CENILCE 2017

PRENOS PROGRAMA V PDF

OGLED FOTOGALERIJE 1

OGLED FOTOGALERIJE 2


Programski odbor 2017

 • Matjaž Filipič, partner, KF Finance d.o.o.
 • Luka Prebil, pomočnik izvršnega direktorja, BTC d.d.
 • Miran Gajšek, Načelnik oddelka za urejanja prostora, Mestna občina Ljubljana
 • Matej Skočir, vodja sektorja za spidbujanje internaciinalizacije in tuje neposredne investicije, SPIRIT Slovenija
 • Klemen Fajmut, višji svetovalec prodročja, Sektor za upravljanje z naložbenimi nepremičninami, NLB d. d.
 • Saša Mrak, vodja foruma

Dodatni seminar za sodne cenilce in sodne izvedence gradbene stroke

Kot vsako leto smo tudi letos organizirali dodatno izobraževanje za sodne cenilce in sodne izvedence gradbene stroke. Seminar je potekal en dan pred forumom, t. j. 6. septembra 2017, v prostorih ABC HUB-a v BTC. S potrdilom udeleženci prejmejo točke, ki jih potrebujejo vsako leto za izobraževanje.

Kako slovenski nepremičninski trg in Slovenijo vidijo tuji investitorji?


Ljubljana Research Forum - prva strukturirana analiza trga, ki odgovarja na ključna vprašanja mednarodnih investitorjev in ostali mednarodni gosti

Ljubljana Research Forum izhaja iz mednarodnega koncepta raziskovanja trga s poslovnimi nepremičninami, ki nudi celovit vpogled v ključne segmente trga s pisarniškimi prostori v Ljubljani. Raziskava temelji na mednarodnih definicijah in analizira ključne vidike trga, ki so pomembni za mednarodne investitorje ter pokriva koncepte kot so klasifikacija stavb glede na tip stavbe, povprečni letni najem (take-up rate), analiza najemnih pogojev, nezasedenost ter ostalo. V sodelovanju z mednarodnimi hišami Colliers in JLL ter pod vodstvom KF Financ, gre za prvo strukturirano analizo trga, ki odgovarja na ključna vprašanja mednarodnih investitorjev, ki so vse bolj prisotni na slovenskem nepremičninskem trgu.

In še:

 • Kakšni so FDI trendi in kakšen vpliv ima to na Slovenijo?
 • Kaj kaže prerez in pregled slovenskega nepremičninskega trga v primerjavi z regijo?
 • Kako se razvijajo nekateri vidnejši novejši nepremičninski projekti?
 • Kako se razvijajo in povezujejo mesta?
 • Nepremičnine v povezavi z infrastrukturo, logistiko in prometom
 • Slovenija kot vir za alternativne investicije
 • Zaključna osrednja razprava


Mednarodni gosti, ki so bili z nami

Michael Meidlinger,
CEO, Centrice Real Estate GmBH, DunajNebojša Nešovanović
National Director, Head of Valuation SEE
Jones Lang LaSalle group
Filip Vučagić
Head of investment, valuation and advisory services
Colliers International Croatia

Michael Haussman,
Head of Asset Management, Retail & Office International
KGAL GroupŽivahno na nepremičninskem in investicijskem trgu - spoznajte projekte

Slovenski nepremičninski trg prehaja iz faze oživljanja v fazo rasti. Število transakcij se je približalo tistemu izpred krize nepremičninskega trga, cene nepremičnin naraščajo. Sklenjenih poslov je bilo lani največ po rekordnem letu 2007. Razvijajo se tudi večji projekti, za katere se je zdelo, da bodo obstali za vselej. Kam to vodi? Kaj menijo o slovenskem okolje tuji investitorji? Kako se ob tem razvijajo mestna in primestna območja? Kateri so primeri dobrih praks in katere projekte si obetamo v prihodnje?


Spoznajte projekte in njihove zgodbe bolj podrobno: Airport Business Park, Cukrarna, Geriatrični center kot priložnost za alternativne investicije in še.


Airport Business Park

Airport Business Park bo zadovoljil povpraševanje po večjem logističnem and poslovnem središču. Reiffeisen Leasing razvija tovrstni center v neposredni bližini mednarodnega ljubljanskega letališča.
Prednost leasinga napram ostalim vrstam financiranja pri odvzemu problematične naložbe?
Odprodati projekt v trenutnem stanju ali vložiti dodatna denarna sredstva in ponuditi tržno zanimiv produkt?
S katerimi tveganji se soočamo pri razvoju projekta?
Kaj vpliva na uspešen zaključek projekta?

Slovenija kot priložnost za alternativne investicije

Projekt: geriatrični center Ljubljana

Ob veliki razpoložljivosti kapitala in intenzivnem investiranju na področju nepremičnin predvsem na razvitih trgih prihaja do intenzivnega krčenja pričakovanih donosov (yields). V zadnjih letih se investitorji zato vse bolj usmerjajo v nišne segmente nepremičnin, ki omogočajo večje donose. Slovenija institucionalnim investitorjem lahko ponudi le omejen obseg kakovostnih investicij iz osrednjih tržnih segmentov (nakupvalni centri, pisarne, stanovanja), ima pa odlično logistično lego in naravne danosti za alternativne investicije kot so: bolnišnice, zdraviliški turizem, domovi upokojencev, centri aktivnega staranja, študentski kampusi, microliving kompleksi ter podatkovni in logistični centri.

Cukrarna kot del urbane prenove

Cukrarna spada med najpomembnejše industrijske objekte v prvi polovici 19. stoletja na Slovenskem. Leta 2010 so za potrebe izgradnje Fabianijevega mosta podrli del povezovalnega trakta med Cukrarno in dvorcem ter stavbo dodatno utrdili. Mestna občina Ljubljana je takrat objavila načrte, da boi območje Cukrarne do leta 2014 spremenila v sodobno upravno središče, a so se zaradi gospodarske krize pa načrti za izgradnjo kompleksa zamaknili. Kaj točno in kdaj bomo to dočakali, bo predstavljeno na forumu.

Cukrarna je sestavni del sprejete trajnostne urbane strategije in urbane prenove.

Medtem si lahko preberete tudi nekaj več o sami zgodovini Cukrarne in dogajanju tam v članku Dela.

Hotel Intercontinental

20-nadstropni hotel InterContinental na Bavarskem dvoru ima 165 sob, od tega 15 apartmajev in en predsedniški apartma, veliko konferenčno sobo, bazen, savne in luksuzno restavracijo. Vrata odpira avgusta 2017. Celotna investicija je vredna 42 milijonov evrov, gradil ga je novomeški CGP, nadzor nad gradnjo pa Gre za eno večjih gradbenih investicij v Ljubljani. Delta Holding je gradbeno jamo kupil od družbe Rastoder, ki je to zemljišče in projekt kupila v stečaju družbe S1. Sprva je bila na tem mestu predvidena ena od stolpnic tako imenovanih Severnih ljubljanskih vrat. "Naša pot razvoja ene od najbolj reprezentativnih nepremičnin v Ljubljani se je začela 19. januarja 2016. Kaj so naši načrti, kakor se izvaja, in imamo ovirami, da bi dosegli cilj v kratkem času - pogled od arhitekturne in finančnega zornega kota, bomo predstavili na forumu," napoveduje Andjela Nikolić, ki je koordinirala projekt izgradnje.

Slovenski center za Protonsko terapijo za zdravljenje raka

Slovenski center za Protonsko terapijo za zdravljenje raka (SI PTC) predstavlja do 130 mio € vredno investicijo v aktivno zdravstveno infrastrukturo.

Visoko tehnološka vsebina z jasnimi uporabniki omogoča vzpostavitev najnaprednejše medicinske infrastrukture in storitev v regiji s kratko dobo vračanja investicije ter z izjemnim družbenim učinkom. SI PTC je osredotočen na paciente ter pozicioniran in priznan kot regionalni center, kjer se združujejo zdravljenje in terapija za optimalni prispevek k družbi. SI PTC bo po modelu sodobnega javno zasebnega partnerstva predstavljal optimalno vrednost za vložena sredstva in tako tudi za Slovenijo najboljša vrednost z uporabo JZP in EFSI, celotnega sistema zdravstvenega varstva, raziskav in podjetij za korist onkoloških bolnikov in družbe kot celote.


Strokovnjaki, ki bodo z nami

Z nami bodo slovenski in mednarodni strokovnjaki s področja nepremičnin, področja investicij in financiranja ter upravljanja in razvoja mest.

 
Michael Meidlinger

Direktor, Centrice Real Estate GmBH, Avstrija

Michael is the CEO of Centrice Real Estate GmbH, a leading SEE asset management platform that owns and manages a modern portfolio of retail and office assets throughout SEE. Michael has more than 17 years of experience in Private Equity, Corporate Finance and Real Estate. Throughout his career he has successfully structured and executed numerous M&A transactions and has an extensive experience in developing and steering companies.

Michael is the CEO of Centrice Real Estate GmbH, a leading SEE asset management platform that owns and manages a modern portfolio of retail and office assets throughout SEE. Michael has more than 17 years of experience in Private Equity, Corporate Finance and Real Estate. Throughout his career he has successfully structured and executed numerous M&A transactions and has an extensive experience in developing and steering companies. He has been with Centrice since late 2013 and was responsible for the acquisition and restructuring of the Centrice portfolio out of a “SEE bad bank”, the set up and development of Centrice as an specialised asset management company as well as the sale of the whole group to an international PE investor. Prior joining Centrice he was CFO of an Austrian based Investment Management and Advisory firm, specializing in Portfolio Advisory and M&A for financial institutions. Before that he worked for several years as an Investment Manager for a Private Equity firm.

 
Michael Hausmann

Head of Asset Management, Retail & Office International, KGAL Group, Nemčija

Mednarodna družba KGAL deluježe od leta 1968. Do danes je pridobila več kot 30 milijard evrov skupnevrednosti posameznih nepremičnin in transakcij portfeljev. V Sloveniji je zZavarovalnico Triglav ustanovila družbo TRIGAL in z njo začela nov projekt vzpostavitve regijskeplatforme, ki bo namenjena alternativnim naložbam.

Primere že vzpostavljenihuspešnih regijskih platform v Evropi bo ekskluzivno na nepremičninskemrazvojnem forumu predstavil Michael Hausmann, ki vodi upravljanje portfeljatrgovskih in pisarniških objektov v skupni vrednosti 2,1 milijarde evra.

Mednarodna družba KGAL deluje že od leta 1968. Do danes je pridobila več kot 30 milijard evrov skupne vrednosti posameznih nepremičnin in transakcij portfeljev. V Sloveniji je z Zavarovalnico Triglav ustanovila družbo TRIGAL in z njo začela nov projekt vzpostavitve regijske platforme, ki bo namenjena alternativnim naložbam.

Primere že vzpostavljenih uspešnih regijskih platform v Evropi bo ekskluzivno na nepremičninskem razvojnem forumu predstavil Michael Hausmann, ki vodi upravljanje portfelja trgovskih in pisarniških objektov v skupni vrednosti 2,1 milijarde evra.

 
Nebojša Nešovanović

MRICS RV, National Director, Head of Valuation SEE Jones Lang LaSalle d.o.o

Mr. Nešovanović has extensive knowledge on SEE Real Estate markets, working for more than thirteen years through the region on wide range of instructions. Based in Belgrade, Mr. Nešovanović is heading the Jones Lang La Salle Professional Services team, providing consultancy and valuation services in SEE region, through eight (8) countries: Slovenia, Croatia, Bosnia & Herzegovina, Serbia, Montenegro, Bulgaria, Macedonia and Albania.

Based in Belgrade, Mr. Nešovanović is heading the Jones Lang LaSalle Professional Services team, providing consultancy and valuation services in SEE region, through eight (8) countries: Slovenia, Croatia, Bosnia & Herzegovina, Serbia, Montenegro, Bulgaria, Macedonia and Albania. Mr. Nešovanović has extensive knowledge on SEE Real Estate markets, working for more than thirteen years through the region on wide range of instructions. He has been involved in hundreds of regional projects in other Former Yugoslavia countries as well as in Bulgaria. He’s clients arethe most important companies dealing in the Real Estate sector in Serbia and the SEE region, including all major financial institutions, funds, investors,developers and large corporates. Mr. Nešovanović’s areas of specialisation include real estate consultancy, with a focus on development appraisal. He had conducted and led appraisals ranging from football stadiums to large investment portfolios.

Mr. Nešovanović had advisory role to the Serbian government during adaptation number of laws, including: the Law of Spatial Planning and Construction and subsequent by – laws, the Law of Land Conversion, the Law on Real Estate Valuers etc. He has published many articles in prestigious business / real estate magazines such as NIN, Ekonomist, M2 and AG Real Estate.

 
Filip Vučagić

Director of Investment, Valuation and Advisory services of Colliers Croatia

Filip Vučagić joined Colliers in 2012 as Consultant to focus on valuation for retail, office, residential, hospitality and industrial properties and on delivering investment sale projects. Prior to joining Colliers he worked in banking industry. Last employment was in in Volksbank International AG in custody and VB Invest department. His work there included valuation of financial assets (stocks, bonds, FXs, financial derivates), financial reporting and market research.

Filip Vučagić joined Colliers in 2012 as Consultant to focus on valuation for retail, office, residential, hospitality and industrial properties and on delivering investment sale projects. Prior to joining Colliers he worked in banking industry. Last employment was in in Volksbank International AG in custody and VB Invest department. His work there included valuation of financial assets (stocks, bonds, FXs, financial derivates), financial reporting and market research. In the begging of his professional career he worked in sales department in KVIG Group and as a project manager in privately held company ASV marketing. Working experience in those two companies provide me with knowledge in client relationship management, sales, presentation and analytical skills.

 
Matej Skočir

Vodja sektorja za spodbujanje internacionalizacije in tujih investicij pri Javni agenciji SPIRIT Slovenija

Matej Skočir je zadolžen za vodenje sektorja za pospeševanje internacionalizacije in tujih investicij ter vodenje in izvajanje najzahtevnejših projektov in usmerjanje vsebinskega izvajanja posameznih programov in projektov sektorja.

Matej Skočir je zadolžen za vodenje sektorja za pospeševanje internacionalizacije in tujih investicij ter vodenje in izvajanje najzahtevnejših projektov in usmerjanje vsebinskega izvajanja posameznih programov in projektov sektorja. Ključni projekti so privabljanje tujih investitorjev v Sloveniji s poudarkom na t. i. greenfield investicijah, izvajanje programa nadaljnje rasti in razvoja podjetij (after-care) z namenom širitve podjetij v Sloveniji, organizacija predstavitev Slovenije in investicijskih projektov naključnih investicijsko-nepremičninskih sejmih v tujini (MIPIM, EXPOREAL….),organizacija investicijskih konferenc v tujini, poznavanje poslovnega okolja, ukrepov države in aktivnosti konkurenčnih držav na področju privabljanja tujihinvestitorjev.

 
Maja Ostanek

KF Finance, vodja oddelka nepremičnin

Maja Ostanek se je pridružila ekipi KF Finance septembra 2015. Pred zaposlitvijo v KF Finance je 8 let delovala na področju posredovanja pri prodaji in oddaji poslovnih nepremičnin. V preteklih dveh letih je oddala preko 11.000m2 poslovnih prostorov v Ljubljani ter bila zadolžena za sklenitev enega izmed največjih najemniških poslov v preteklih 5 letih. Za tuje blagovne znamke (Apple, Nike, Body Shop, Nespresso, Primark) je pripravljala analizo vstopa na slovenski trg ter pripravila analizo in strategijo upravljanja poslovnih stavb v Ljubljani (naročnik CA Immobilien Anlagen AG, BKS Bank,…).

Maja Ostanek se je pridružila ekipi KF Finance septembra 2015. Pred zaposlitvijo v KF Finance je 8 let delovala na področju posredovanja pri prodaji in oddaji poslovnih nepremičnin. V okviru nepremičninskega posredništva je zastopala vse večje poslovne stavbe v Ljubljani ter aktivno sodelovala pri pripravi trženjskega pristopa, bila zadolžena za pogajanja s potencialnimi najemniki ter svetovala pri oblikovanju najemnih pogojev tako za poslovne stavbe kot tudi za nakupovalna središča. V preteklih dveh letih je oddala preko 11.000m2 poslovnih prostorov v Ljubljani ter bila zadolžena za sklenitev enega izmed največjih najemniških poslov vpreteklih 5 letih. Za tuje blagovne znamke (Apple, Nike, Body Shop, Nespresso, Primark) je pripravljala analizo vstopa na slovenski trg ter pripravila analizo in strategijo upravljanja poslovnih stavb v Ljubljani (naročnik CA Immobilien Anlagen AG, BKS Bank,…). V okviru KF Financ je bila zadolžena za pripravo študije smotrnosti gradnje trgovskega središča v okolici Ljubljane ter stanovanjskega kompleksa v Ljubljani. Maja poleg omenjenih projektov svetuje tujim institucionalnim investitorjem na področju poslovnih nepremičnin vSloveniji.


 
Matjaž Filipič

KF Finance, partner

Matjaž Filipič, od leta 2010 Partner v družbi KF Finance, je magister ekonomskih znanosti ter pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij in nepremičnin pri Slovenskem Inštitutu za revizijo. Pred tem je bil 7 let zaposlen v mednarodni svetovalno revizijski družbi KPMG.

Matjaž Filipič, od leta 2010 Partner v družbi KF Finance, je magister ekonomskih znanosti ter pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij in nepremičnin pri Slovenskem Inštitutu za revizijo. Pred tem je bil 7 let zaposlen v mednarodni svetovalno revizijski družbi KPMG, kjer je več let vodil projekte finančnega svetovanja in tako pridobil številne izkušnje na področju nakupov in prodaj podjetij, združitev, vrednotenja, skrbnih pregledov ter prestrukturiranja podjetij v Sloveniji ter širši regiji. Karierno pot je začel v svetovalni družbi MLP v Hamburgu v Nemčiji ter nadaljeval kot področni vodja kontrolinga v skupini Goodyear za Slovenijo, Francijo in Anglijo.

 
Miran Gajšek

Načelnik Oddelka za urejanje prostora MOL

mag. Miran Gajšek je od konca leta 2006načelnik oddelka za urejanje prostora na Mestni občini Ljubljana. V njegovibogati karieri je sodeloval pri številnih združenjih in projektih razvoja. Je tudi delegat DUPPS vECTP (European Council of Town Planners), od 2003 do 2011 podpredsednik ECTP inčlan izvršilnega odbora European Council of Town Planners. Od leta 2003 je tudičlan (in ustanovni član) Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.

mag. Miran Gajšek je od konca leta 2006načelnik oddelka za urejanje prostora na Mestni občini Ljubljana. V njegovibogati karieri je sodeloval pri številnih združenjih in projektih razvoja. Bil je predsednik Društvaurbanistov Ljubljana, predsednik Društva urbanistov in prostorskih planerjevSlovenije (DUPPS), predstavnik MOP -član 21. pogajalske skupine (regionalni razvoj) RS-EU, 1998-2000; od 2003 do2005 je bil s strani Vlade Republike Slovenije imenovan za predstavnikaregionalnih interesov, člana Sveta javne Agencije za regionalni razvoj (ARR) vLjubljani. Je tudi delegat DUPPS vECTP (European Council of Town Planners), od 2003 do 2011 podpredsednik ECTP inčlan izvršilnega odbora European Council of Town Planners. Od leta 2003 je tudičlan (in ustanovni član) Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.

 
mag. Andrej Lazar

Direktor upravljanja nepremičnin, DUTB

Andrej Lazar, magister ekonomskih znanosti, je konec lanskega leta v DUTB prevzel mesto direktorja upravljanja nepremičnin. Upravljanje tveganega premoženja, vključno z nepremičninami, ga spremlja od začetka njegove karierne poti. Začel je jo v družbi Hypo Leasing in nadaljeval v Hypo Alpe-Adria banki. Leta 2014 je v družbi Sberbank prevzel mesto vodje oddelka Prestrukturiranja in izterjave, ki ga je v celoti reorganiziral in na novo vzpostavil njegove poslovne procese. V DUTB je med drugim odgovoren za vodenje in reševanje najzahtevnejših primerov tveganega premoženja.

Andrej Lazar, magister ekonomskih znanosti, je konec lanskega leta v DUTB prevzel mesto direktorja upravljanja nepremičnin. Upravljanje tveganega premoženja, vključno z nepremičninami, ga spremlja od začetka njegove karierne poti. Začel je jo v družbi Hypo Leasing in nadaljeval v Hypo Alpe-Adria banki. Leta 2014 je v družbi Sberbank prevzel mesto vodje oddelka Prestrukturiranja in izterjave, ki ga je v celoti reorganiziral in na novo vzpostavil njegove poslovne procese. V DUTB je med drugim odgovoren za vodenje in reševanje najzahtevnejših primerov tveganega premoženja.

 
Zoran Veleski

Direktor, Mreža nepremičnin

Zoran Veleski je nepremičninski strokovnjak insvetovalec z več kot 22-letnimi izkušnjami in obsežnim znanjem na področjuinvesticij v nepremičnine in M&A. Že 19 let uspešno vodi podjetje Mrežanepremičnin, eno izmed največjih nepremičninskih družb v Sloveniji z najdaljšotradicijo. Zoran Veleski ima dolgoletni izkušnji pri sodelovanju s tujimi indomačimi investitorji na večjih nepremičninskih projektih.

Zoran Veleski je nepremičninski strokovnjak in svetovalec z več kot 22-letnimi izkušnjami in obsežnim znanjem na področju investicij v nepremičnine in M&A. Že 19 let uspešno vodi podjetje Mreža nepremičnin, eno izmed največjih nepremičninskih družb v Sloveniji z najdaljšo tradicijo. Zoran Veleski ima dolgoletni izkušnji pri sodelovanju s tujimi in domačimi investitorji na večjih nepremičninskih projektih.

 
Luka Prebil

Pomočnik izvršnega direktorja, BTC, d.d.

Luka Prebil je pomočnik izvršnega direktorja v družbi BTC, d.d. Je strokovnjak na področju upravljanja z nepremičninami. Njegova specializacija je svetovanje in uvajanje procesov celostnega upravljanja nepremičnin ter razvoj novih storitev na področju upravljanja nepremičnin.

Luka Prebil je pomočnik izvršnega direktorja v družbi BTC, d.d. Je strokovnjak na področju upravljanja z nepremičninami. Njegova specializacija je svetovanje in uvajanje procesov celostnega upravljanja nepremičnin ter razvoj novih storitev na področju upravljanja nepremičnin.

 
Tomaž Klemenc

Direktor, D.S.U.

Tomaž Klemenc razpolaga z več kot 25 leti profesionalnih izkušenj predvsem s področja izvajanja finančnih, nadzorstvenih in svetovalnih storitev, pri čemer je nekaj manj kot 20 let zasedal vodstvene ali vodilne položaje v gospodarskih družbah in tudi v javnem sektorju. V svoji dosedanji poslovni karieri je deloval v NLB, d.d., kjer je vodil področje privatnega bančništva, na Ljubljanski borzi, d.d., kjer je bil zadolžen za področje uvrstitve vrednostnih papirjev na organiziran trg, trgovanja in nadzora, v družbah za upravljanje investicijskih skladov AC Fondovi, a.d., Beograd in Ilirika DZU, d.o.o., Ljubljana ter na Inštitutu za trženje, ekonomiko in organizacijo, d.o.o. (ITEO), nazadnje pa tudi v Javni agenciji SPIRIT, kjer je zasedal mesto vršilca dolžnosti direktorja.

Tomaž Klemenc razpolaga z več kot 25 leti profesionalnih izkušenj predvsem s področja izvajanja finančnih, nadzorstvenih in svetovalnih storitev, pri čemer je nekaj manj kot 20 let zasedal vodstvene ali vodilne položaje v gospodarskih družbah in tudi v javnem sektorju. V svoji dosedanji poslovni karieri je deloval v NLB, d.d., kjer je vodil področje privatnega bančništva, na Ljubljanski borzi, d.d., kjer je bil zadolžen za področje uvrstitve vrednostnih papirjev na organiziran trg, trgovanja in nadzora, v družbah za upravljanje investicijskih skladov AC Fondovi, a.d., Beograd in Ilirika DZU, d.o.o., Ljubljana ter na Inštitutu za trženje, ekonomiko in organizacijo, d.o.o. (ITEO), nazadnje pa tudi v Javni agenciji SPIRIT, kjer je zasedal mesto vršilca dolžnosti direktorja.

 
mag. Črtomir Remec

direktor Stanovanjskega sklada RS, javnega sklada

Po končanem magisteriju na Fakulteti zagradbeništvo in geodezijo v Ljubljani leta 1987, je bil zaposlen na Inštitutuza kovinske konstrukcije (IMK) v Ljubljani, kjer je nato bil do leta 2004 tudi direktor IMK. Kariero je nadaljeval v skupini Trimo, d.d., Leta 2015 je bil prodan prvi večji projekt visoko izolativnesteklene fasade v tujino, ko se je ponudila priložnost, da dolgoletne strokovnein vodstvene izkušnje na področju montažne in energetsko učinkovite gradnjeuporabi pri vodenju Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, javnega sklada,kjer je še danes direktor.

Po končanem magisteriju na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani leta 1987, je bil zaposlen na Inštitutu za kovinske konstrukcije (IMK) v Ljubljani, kjer je nato bil do leta 2004 tudi direktor IMK. Kariero je nadaljeval v skupini Trimo, d.d., Leta 2015 je bil prodan prvi večji projekt visoko izolativne steklene fasade v tujino, ko se je ponudila priložnost, da dolgoletne strokovne in vodstvene izkušnje na področju montažne in energetsko učinkovite gradnje uporabi pri vodenju Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, javnega sklada, kjer je še danes direktor.

Vzporedno s poklicnim delom veliko svojega prostega časa nameni javnemu delovanju. Bil je predsednik slovenske Organizacije za jeklene konstrukcije (OJK). Od leta 1997 je član upravnega odbora Evropske konvencije za jeklene konstrukcije (ECCS), v obdobju 2003-2004 tudi njen predsednik. Aktivnosti v inženirskih organizacijah so se začele z izvolitvijo na predsedniško mesto Inženirske zbornice Slovenije (IZS). V letih 2005–2011 je bil nacionalni član izvršnega odbora Svetovne zveze inženirskih organizacij (WFEO). Je tudi ustanovni član in od leta 2012 predsednik Evropskega sveta inženirskih zbornici (ECEC). Decembra 2015 je bil za obdobje štirih let izvoljen za izvršnega podpredsednika Svetovne zveze inženirskih organizacij (WFEO).

 
Jože Novak

Ministrstvo za finance RS, Vodja vladne projektne skupine za pripravo posodobitve sistema vrednotenja in obdavčitve nepremičnin

Ministrstvo za finance RS, Vodja vladne projektne skupine za pripravo posodobitve sistema vrednotenja in obdavčitve nepremičnin

Ministrstvo za finance RS, Vodja vladne projektne skupine za pripravo posodobitve sistema vrednotenja in obdavčitve nepremičnin

 
Klemen Fajmut

Višji svetovalec področja, Sektor za upravljanje z naložbenimi nepremičninami NLB Skupine

Klemen Fajmut je ekonomist z magisterijem izantropologije ter izkušeni strokovnjak s področja nepremičnin in trajnostnegradnje. V NLB d.d. je zaposlen od leta 2014 kot namestnik direktorja Sektorjaza upravljanje z naložbenimi nepremičninami. Odgovoren je za vzpostavitevkakovostnih procesov in za integracijo projekta profesionalnega upravljanja znaložbenimi nepremičninami v NLB Skupini.

Klemen Fajmut je ekonomist z magisterijem iz antropologije ter izkušeni strokovnjak s področja nepremičnin in trajnostne gradnje. V NLB d.d. je zaposlen od leta 2014 kot namestnik direktorja Sektorja za upravljanje z naložbenimi nepremičninami. Odgovoren je za vzpostavitev kakovostnih procesov in za integracijo projekta profesionalnega upravljanja z naložbenimi nepremičninami v NLB Skupini. V dvanajstih letih je pridobil izkušnje v različnih mednarodnih podjetjih nepremičninske, gradbene in energetske stroke, kjer je deloval na področju trženja, razvoja projektov, tržnih analiz in razvojnih strategij.

 
mag. Boštjan Štefelin

DUTB, Vodja poslovnega nepremičninskega portfelja

Boštjan Štefelin, magister prava in managementa nepremičnin, se je v Družbi za upravljanje terjatev bank zaposlil kot upravljalec nepremičninskega portfelja. V letošnjem letu je postal vodja upravljanja poslovnega nepremičninskega portfelja, ki vključuje poslovne, industrijske in turistične nepremičnine. Njegove prednostne naloge sooblikovanje poslovnih in marketinških strategij za portfelj, ki ga vodi, predvsem pa razvoj in ustvarjanje visoke dodane vrednosti posameznim nepremičninskim projektom.

Boštjan Štefelin, magister prava in managementa nepremičnin, se je v Družbi za upravljanje terjatev bank zaposlil kot upravljalec nepremičninskega portfelja. V letošnjem letu je postal vodja upravljanja poslovnega nepremičninskega portfelja, ki vključuje poslovne, industrijske in turistične nepremičnine. Njegove prednostne naloge sooblikovanje poslovnih in marketinških strategij za portfelj, ki ga vodi, predvsem pa razvoj in ustvarjanje visoke dodane vrednosti posameznim nepremičninskim projektom.

 
Almir Džamdžić

Strokovni sodelavec za upravljanje nepremičnin, Reiffeisen Leasing

Zaposlen v Raiffeisen leasing d.o.o. od novembra 2014, kot Strokovni sodelovec za upravljanje nepremičnin. Glavna odgovoronost je učinkovito in skrbno vodenje različnih nepremičninskih projektov in upravljanjen epremičnin iz portfelja družbe.

Zaposlen v Raiffeisen leasing d.o.o. od novembra 2014, kot Strokovni sodelovec za upravljanje nepremičnin. Glavna odgovoronost je učinkovito in skrbno vodenje različnih nepremičninskih projektov in upravljanjen epremičnin iz portfelja družbe. Bogate izkušnje iz gradbenega sektorja, dvanajst let vodenja gradbenih in nepremičninskih projektov za trg ter prodaja lastnih nepremičnin pri gradbenem podjetju Begrad d.d. iz Novega mesta.

 
mag. Milan Torkar

Tekos d.o.o.. svetovalec

Milan Torkar je mag. ekonomskih in tehničnih znanosti, dolga leta je bil pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij, pooblaščeni ocenjevalec vrednosti nepremičnin in pooblaščeni ocenjevalec strojev in opreme. Je sodni ocenjevalec in sodni izvedenec. V karieri je ustvaril številne kompleksne analize poslovanja podjetij, oblikovanje strategij podjetij, skrbne preglede podjetij, investicij in vrednotenje premoženja. Je član številnih organizacij s tega področja, bil je tudi stečajni upravitelj, je predavatelj in soavtor strokovnih knjig.

Milan Torkar je mag. ekonomskih in tehničnih znanosti, dolga leta je bil pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij, pooblaščeni ocenjevalec vrednosti nepremičnin in pooblaščeni ocenjevalec strojev in opreme. Je sodni ocenjevalec in sodni izvedenec. V karieri je ustvaril številne kompleksne analize poslovanja podjetij, oblikovanje strategij podjetij, skrbne preglede podjetij, investicij in vrednotenje premoženja. Je član številnih organizacij s tega področja, bil je tudi stečajni upravitelj, je predavatelj in soavtor strokovnih knjig.

 
Luka Jurković

Pomočnik uprave Mercatorja za področje nepremičnin

Luka Jurkovič je marca 2013 prevzel vodenje področja nepremičnin v skupini Mercator. Na mestu pomočnika predsednika uprave za področje nepremičnin je odgovoren za investicije, vzdrževanje, nakup in prodajo trgovinske opreme, razvoj novih projektov, odprodajo nepotrebnega premoženja, upravljanje nepremičnin in najemnih razmerij. Pred delom v Mercatorju je deset let delal na področju investicij in nadzora, nato pa šest let vodil tuje gradbeno podjetje. Je pooblaščeni inženir gradbeništvain ekonomist.

Luka Jurkovič je marca 2013 prevzel vodenje področja nepremičnin v skupini Mercator. Na mestu pomočnika predsednika uprave za področje nepremičnin je odgovoren za investicije, vzdrževanje, nakup in prodajo trgovinske opreme, razvoj novih projektov, odprodajo nepotrebnega premoženja, upravljanje nepremičnin in najemnih razmerij. Pred delom v Mercatorju je deset let delal na področju investicij in nadzora, nato pa šest let vodil tuje gradbeno podjetje. Je pooblaščeni inženir gradbeništvain ekonomist.

 
Andjela Nikolić, M.Arch.

Design and Construction Coordinator, Delta Real Estate, Srbija

Anđela Nikolić se je pridružila Delta Real Estate januarja 2015 v okviru programa mladih voditeljev, ki spodbuja mlade in nadarjene ljudi. S sodelovanjem v različnih projektih, je pridobila zaupanje vodstva in prevzela nadzor nad procesom projektiranja hotela InterContinental Ljubljana novembru 2016.

Anđela Nikolić se je pridružila Delta Real Estate januarja 2015 v okviru programa mladih voditeljev, ki spodbuja mlade in nadarjene ljudi. S sodelovanjem v različnih projektih, je pridobila zaupanje vodstva in prevzela nadzor nad procesom projektiranja hotela InterContinental Ljubljana novembru 2016.

 
mag. Janko Burgar

Senior Business Developer Cosylab, d.d. in Predsednik sekcije ScienceTech pri GZS

Janko Burgar, magister ekonomskih znanosti, se je Cosylab d.d. pridružil konec lanskega leta in prevzel mesto razvoja novih poslov in tudi vodje vzpostavitve Slovenskega centra za protonsko terapijo za zdravljene raka. Razpolaga z več kot 20 leti profesionalnih izkušenj predvsem iz področja strateškega razvoja in vzpostavitve finančnih instrumentov v podporo raziskavam in razvoju ter podjetniškim aktivnostim z lastniškimi, dolžniškimi in nepovratnimi viri financiranja.


Janko Burgar, magister ekonomskih znanosti, se je Cosylab d.d. pridružil konec lanskega leta in prevzel mesto razvoja novih poslov in tudi vodje vzpostavitve Slovenskega centra za protonsko terapijo za zdravljene raka. Razpolaga z več kot 20 leti profesionalnih izkušenj predvsem iz področja strateškega razvoja in vzpostavitve finančnih instrumentov v podporo raziskavam in razvoju ter podjetniškim aktivnostim z lastniškimi, dolžniškimi in nepovratnimi viri financiranja. Več kot 15 let je zasedal vodilne položaje v gospodarstvu in tudi v javnem sektorjukjer ima izkušnje tudi iz področja internacionalizacije gospodarstva, tujih investicij, podjetništva inovacijske politike in z izkušnjami na področju povezovanja podjetij in raziskovalne sfere v obliki tehnoloških platform in grozdov doma in v tujini. Je tudi glavni iniciator vzpostavitve sekcije ScienceTech – sekcije najnaprednejših znanstveno tehnoloških podjetij pri GZS v Sloveniji ki deluje od maja 2017, kjer je tudi Predsednik Sekcije.

 
dr. Bojan Grum

direktor Inštituta za nepremičninske vede

Bojan Grum je doktor znanosti s področja pravain managementa nepremičnin. Je direktor Inštituta za nepremičninske vede, ocenjevalec in predavatelj na Evropski pravni fakulteti. Objavil je preko 50 izvirnih znanstvenih in strokovnih člankov ter dve znanstveni monografiji s področjavrednotenja nepremičnin. Objavil dva učbenika. Je stalni sodni izvedenec in cenilec gradbene stroke, pooblaščeni ocenjevalec vrednosti nepremičnin pri Slovenskem inštitutu za revizijo in imetnik licence za opravljanje nalog izvedenca gradbene stroke in cenilca stvarnega premoženja.

Bojan Grum je doktor znanosti s področja pravain managementa nepremičnin. Je direktor Inštituta za nepremičninske vede,ocenjevalec in predavatelj na Evropski pravni fakulteti. Objavil je preko 50 izvirnihznanstvenih in strokovnih člankov ter dve znanstveni monografiji s področjavrednotenja nepremičnin. Objavil dva učbenika. Je stalni sodni izvedenec incenilec gradbene stroke, pooblaščeni ocenjevalec vrednosti nepremičnin priSlovenskem inštitutu za revizijo in imetnik licence za opravljanje nalogizvedenca gradbene stroke in cenilca stvarnega premoženja.


Moderatorka: Ana Struna Bregar, izvršna direktorica, Center energetskih rešitevAna Struna Bregar je izvršna direktorica gospodarsko interesnega združenja, Center energetskih rešitev. Že več kot 10 let se ukvarja s programi za osveščanje javnosti o pomenu in vlogi grajenega prostora. V zadnjih letih se posveča svetovanju managerjem o vplivu poslovnih prostorov na zaposlene in stranke. Je ustanoviteljica in nekdanja direktorica platforme Odprte hiše Slovenije, največjega slovenskega arhitekturno nepremičninskega festivala, ki je del mednarodne mreže. Tako za Odprte hiše Slovenije, kot za platformo izobraževanja otrok in pedagogov o grajenem prostoru - Igriva arhitektura, je prejela tudi največji stanovski priznanji - Plečnikovo odličje.


četrtek, 7. 9.
8.30 - 9.30

Prihod in registracija

9.30 - 9.45

Uvod v forum

Saša Mrak, vodja foruma

Miha Zupanc, izvršni direktor družbe BTC, d.d.

mag. Darja Kocjan, direktorica Direktorata za kopenski promet, Ministrstvo za infrastrukturo

NEPREMIČNINSKI TRG V NAŠIH OČEH IN OČEH TUJIH INVESTITORJEV

9.45 - 10.10

Zunanji pogled na priložnosti v Sloveniji in jugovzhodni Evropi

Michael Meidlinger, CEO, Centrice Real Estate GmbH, Dunaj, Avstrija

10.10 - 10.30

Pregled globalnih trendov in umestitev Slovenije

Matej Skočir, Vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje neposredne investicije, SPIRIT Slovenija

10.30 - 10.45

Pregled slovenskega nepremičninskega trga - prerez in napovedi

Maja Ostanek, vodja oddelka nepremičnin, KF Finance

10.45 - 11.30

LJUBLJANA RESEARCH FORUM
PANEL: Kako Slovenijo vidijo tuji investitorji, kakšne so njihove izkušnje?

Nebojša Nešovanič, MRICS RV, National director, Head of Valuation SEE, Jones Lang LaSalle

Filip Vučagić, Director of Investment, Colliers Hrvaška

Matjaž Filipič, partner, KF Finance, Slovenija

Maja Ostanek, vodja oddelka nepremičnin, KF Finance, Slovenija

11.30 - 12.00

Odmor

NEPREMIČNINSKI PROJEKTI IN PRILOŽNOSTI ZA ALTERNATIVNE INVESTICIJE

12.00 - 13.15

Hotel InterContinental - kako smo gradili in kakšne so prve kalkulacije? (12 min)
Anđela Nikolić, M.Arch., Design and Construction Coordinator, Delta Real Estate, Srbija

Airport Business Park (12 min)
Almir Džamdžić, Strokovni sodelavec za upravljanje nepremičnin, Reiffeisen Leasing

Cukrarna kot del urbane prenove mesta Ljubljana (12 min)
Miran Gajšek, Načelnik oddelka za urejanje prostora, MOL

Kako do 2.000 novih najemnih stanovanj (12 min)
mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS

Logistični center Mercator - kaj je novega v tem turbulentnem letu? (12 min)
Luka Jurković, Pomočnik uprave Mercatorja za področje nepremičnin


13.15 - 14.00

Odmor s prigrizkom


FINANCIRANJE, NALOŽBE IN ŠIRŠI RAZVOJ MEST IN REGIJ

14.00 - 16.00

Regionalna platforma za vlaganje v alternativne, nepremičninske in infrastrukturne projekte v regiji Adria (20 min)
Michael Hausmann, Head of Asset Management, Retail & Office International, KGAL Group, Nemčija

Primer priložnosti za alternativne investicije v Sloveniji - Center aktivnega staranja - Geriatrični Center Ljubljana (15 min)
Klemen Fajmut, Višji svetovalec, Sektor za upravljanje z naložbenimi nepremičninami, NLB

Medical-Science Center za protonsko terapijo za zdravljenje raka - infrastruktura z visoko dodano vrednostjo (15 min)
mag. Janko Burgar, Senior Business Developer, Cosylab, d.d in predsednik sekcije Science-Tech pri GZS

Investicijsko nepremičninski naložbeni inženiring - alternativa že znanim možnostim investiranja (15 min)
Zoran Veleski, Direktor, Mreža nepremičnin

Centralizacija upravljanja državnega nepremičnega premoženja - primeri dobrih praks v posameznih evropskih deželah in priložnosti v Sloveniji (15 min)
Tomaž Klemenc, Direktor, D.S.U., družba za upravljanje in svetovanje

Kako z razvojem maksimirati vrednost nepremičnin? (15 min)
mag. Boštjan Štefelin, vodja poslovnega nepremičninskega portfelja, DUTB

Vrednotenje in obdavčitev nepremičnin - zakaj verjamemo, da je to razvojni in ne zaviralni potencial? (20 min)
Jože Novak, vodja vladne projektne skupine za pripravo posodobitve sistema vrednotenja in obdavčitve nepremičnin, Ministrstvo za finance RS


16.00 - 16.30

Odmor

16.30 - 17.30

Osrednja okrogla miza: kaj lahko pričakujemo v prihodnosti in kaj moramo narediti za dobre rezultate?

Sodelujoči:

Matjaž Filipič, partner, KF Finance d.o.o.
Andrej Lazar, direktor upravljanja nepremičnin, DUTB
Miran Gajšek, načelnik Oddelka za urejanje prostora, Mestna občina Ljubljana
Jože Novak, Ministrstvo za finance RS, vodja vladne projektne skupine zaizvedbo priprave nove sistemske ureditve obdavčitve nepremičnin


POSLOVNI NETWORKING SPREJEM

17.30 dalje

Poslovni sprejem s pogostitvijo je namenjen udeležencem foruma in bo potekal v restavraciji DiVino.

6.9. IZOBRAŽEVALNI SEMINAR ZA CENILCE

Udeleženci na seminarju pridobijo potrdilo o izobraževanju. V skladu s Pravilnikom o priznanju dodatnega izobraževanja za podaljšanje veljavnosti dovoljenja za opravljanje nalog pooblaščenega ocenjevalca vrednosti, bo Slovenski inštitut za revizijo pooblaščenim ocenjevalcem vrednosti udeležbo na seminarju priznal kot dodatno izobraževanje.

Seminar poteka v konferenčni dvorani ABC Hub-a v BTC v Ljubljani (Letališka 3, vhod pod nakupovalnim centrom Emporium).

8.30 - 9.00

Prihod in registracija

Ob registraciji vas čakata kavica in rogljiček. Prav tako boste prejeli gradivo, blok in pisalo za zapiske.

9.00 - 10.00

Pomembna znanja za ocenjevanje vrednosti hotelov

mag. Milan Torkar, Tekos d.o.o.

10.00 - 11.00

Pregled problematike pri vrednotenju stvarne služnosti

dr. Bojan Grum, direktor Inštituta za nepremičninske vede

11.00 - 11.30

Odmor

11.30 - 12.30

Vidik banke kot uporabnika v odnosu do cenilcev - primeri iz prakse

Jernej Šturm, Certificirani ocenjevalec nepremičnin in upravitelj zavarovanja pri Sparkasse d.d.

12.30 - 13.30

Ocenjevanje vrednosti nepremičnin z uporabo realnih opcij

mag. Bojan Tomc, IDEA expertize

 

Lokacija

BTC – Kristalna palača (Crystal Palace)

Ljubljana

Crystal Palace is the tallest high-rise office building in Slovenia, offering the maximum: top architecture, maximum environmental compliance, highest living and creative comfort as well as great opportunities for the leasing and purchase of premises.